Cum putem apăra natura?
Foarte uşor! Trebuie doar o inimă mare şi puţin de bună-voinţă! Cei care au ajuns aici şi citesc,cred că sunt nişte iubitori de natură,care sunt foarte interesaţi de minunăţiile ascunse de ea. Mai întâi trebuie să cunoaştem exact situaţiile de poluare a aerului,solului şi a apei.Poluarea aerului
Poluarea aerului se face datorită:-surselor naturale: vulcani,furtuni de praf,etc.-surselor artificiale:legate de activitatea omului.Datorită acestei poluări se poate: -distruge stratul de ozon;-ridica temperatura planetei;-înrăutăţi sănătatea omului.Cum putem evita cat de cat poluarea aerului?
Momentan,încă se iau măsuri,dar pentru micşorarea nivelului poluării atmosferii de către intreprinderile industriale se utilizează diferite metode,cum ar fi:-se efectuează ermetizarea instalaţiilor tehnologice;-se construiesc diferite instalaţii de purificare;-la mijloacele de transport pentru micşorarea emisiilor toxice se instalează catalizatori,se utilizează aditivi contra fumului la motoarele diesel.Poluarea aerului-rezumat Aerul pe care îl respirăm este parte din atmosferă,amestecul de gaze ce acoperă globul pământesc.Acest amestec de gaze asigură viaţa pe pământ şi ne protejează de razele dăunătoare ale soarelui. Atmosfera este formată din circa 10 gaze diferite,în mare parte azot(78%) şi oxigen(21%).Acel 1% rămas este format din argon,dioxid de carbon( CO2),heliu şi neon.Toate acestea sunt gaze neutre,adică nu intră în reacţie cu alte substanţe.Mai există urme de dioxid de sulf,amoniac,monoxid de carbon şi ozon( O3),precum şi gaze nocive: fum,sare,praf şi cenuşă vulcanică. Echilibrul natural al gazelor atmosferice care s-a menţinut timp de milioane de ani,este ameninţat acum de activitatea omului.Aceste pericole ar fi efectul de seră,încălzirea globală, poluarea aerului ,subţierea stratului de ozon şi ploile acide.În ultimii 200 ani industrializarea globală a dereglat raportul de gaze necesar pentru echilibrul atmosferic. Arderea cărbunelui şi a gazului metan a dus la formarea unor cantităţi mari de metan şi oxizi de azot în atmosferă.
Efectul de seră Gazele deja existente în atmosferă trebuie să reţină căldura produsă de razele soarelui reflectate pe suprafaţa Pământului.Făra aceasta Pământul ar fi atât de rece încât ar îngheţa oceanele iar oamenii,animalele şi plantele ar muri.Însă atunci când din cauza poluării creşte proporţia gazelor numite gaze de seră,atunci este reţinută prea multă căldură şi întregul pământ devine mai cald.Din acest motiv,în secolul nostru temperatura medie globală a crescut cu o jumatate de grad. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că această creştere de temperatură va continua,şi după toate aşteptările "până la mijocul secolului următor va ajunge la valoarea de 1, 5-4,5 grade C " După unele estimări,în zilele noastre peste un miliard de oameni inspiră aer foarte poluat,în special monoxid de carbon şi dioxid de sulf,rezultate din procesele industriale. Din această cauză,numărul celor care de afecţiuni toracice-pulmonare,în special în rândul copiilor şi al bătrânilor,este în continuă creştere.La fel şi frecvenţa cazurilor de cancer de piele este în creştere.Motivul este stratul de ozon deteriorat care nu mai reţine radiaţiile ultraviolete novice.
Găuri în stratul de ozon : Stratul de ozon din stratosfera ne protejeaza retinand razele ultraviolete ale soarelui.Deoarece in zilele noastre a crescut foarte mult folosirea hidrocarburilor clorinate,fluorinate in flacoane cu aerosoli,frigidere,detergenti si polistirori,aceste gaze au ajuns in aer in cantitati mai mari decat cele care ar putea fi suportate de atmosfera.Pe masura ce se ridica,se descompun,formandu-se cloridioni,care ataca si distrug stratul de ozon.Efectul respectiv a fost semnalat pentru prima oara in anul 1985 de catre oamenii de stiinta care lucrau in Antartica,in momentul in care au observat formarea unei gauri in stratul de ozon.Cercetatorii au fost ingrijorati de faptul ca stratul de ozon s-ar putea rarefia si in alte parti ale Globului,crescand nivelul radiatiilor nocive.Din nefericire in anul 1995 s-a observat ca si in zona Arcticii si a Europei de N s-au format gauri in stratul de ozon.
Ploi acide: Ploaia acida se formeaza atunci cand acidul de sulf sau oxizii de azot,ambele rezultate ale poluarii industriale,se amesteca in atmosfera cu aburii de apa.Ploaia acida distruge plantele si animalele.Paduri intregi au disparut din cauza ploilor acide.Mai rau este daca aceste ploi acide ajung in lacuri sau rauri care le duc la distanta,omorand si cele mai mici organisme.Dupa estimarea oamenilor de stiinta pana in anul 2001 vor fi doar in Statele Unite si in Canada 50.000 lacuri moarte biologic. Dereglarea echilibrului natural al atmosferei nu poate decat sa dauneze Pamantului. Din cauza incalzirii globale,va creste nivelul marilor,regiunile situate mai jos fiind inghitite de apa.Este de asteptat ca apa sa inghita orasele Londa sau New York. Poluarea resurselor de apa poate atrage dupa sine izbucnirea unor epidermii, aparitia unor boli grave si moartea.Sunt modificate si raporturile repartizarii precipitatiilor: regiuni intregi pot fi secate complet, ducand la foamete si la pierderea multor vieti omenesti. In 1995 in Marea Britanie dintre copiii sub 18 ani,fiecare al saptelea a suferit de ASTM. Inflamatia alveolelor pulmonare produce dificultati respiratorii si senzatii de sufocare. Inca nu este dovedid faptul ca aceasta afectiune ar fi produsa de poluarea aerului, dar un lucru este sigur: poluarea agraveaza simptomele. Principalii vinovati sunt gazele de esapament si gazele formate sub efectul radiatiilor solare din produsele arderii combustibililor. Siropurile si inhalatiile curative amelioreaza accesele, medicatia preventiva, este eficienta, dar cercetarile continua in diretia stoparii acestor afectiuni, care a luat proportii ingrijoratoare. In zilele noastre atentia este orientata din ce in ce mai mult spre problemele de mediu;multe dintre guverne iau in considerare subiectele "verzi". In intreaga lume pastrarea resurselor energetice este o problema acuta. In intrega lume sunt pornite campanii care incearca sa convinga guvernele sa renunte la distrugerea padurilor ecuatoriale.Populatia contribuie la aceste campanii,prin faptul ca nu mai cumpara produse fabricate din lemn tropical,reducand oarecum cererea pentru acestea.Sunt tari care ajuta la stabilirea echilibrului prin plantarea de arbori tineri. Un lucru e sigur: in zilele noastre nu mai putem sa respiram aer curat. Freonii au fost scosi din procesele industriale si au fost inlocuiti cu alte substante. Atmosfera este insa un pericol, ca urmare este in pericol intregul mediu de viata.Este nevoie de un control riguros si de masuri radicale pentru ca viitorul atmosferei sa fie sigur.
Poluarea soluluiDatorita cui se face oare poluarea solului? Asta va voi spune cu cuvintele mele,deoarece este foarte logic si cred ca si voi stiti. Poluarea solului se face numai datorita oamenilor neglijenti,care in loc sa pastreze natura verde,o "imbraca" in gunoaie si mizerii. De ce? Deoarece le este prea lene sa mai tina petul in mana inca doi pasi pana la cosul de gunoi care sigur este in apropriere pentru ca sunt montate cosuri de gunoi mai peste tot,dar ei nu baga asta in seama

Poluarea apei :Apa se poate polua la fel ca si solul,tot din acelasi motiv: oamenii arunca pet-uri pana si in apa,nu le este in de a juns solul... Nu se gandesc cate milioane de pesti mor....sau cate lebede,gaste si rate salbatice,si alte pasari minunate incearca sa-si caute hrana in apa,dar de unde,cand toti pestii sunt morti?...Nu numai aceste pasari si pesti mor din cazul acestor gunoaie, dar si privirea omului care se uita la ele. In loc sa poata vedea un lac,un rau sau ori ce fel de apa frumoasa,limpede si curata,ei nu vad decat gunoaie,si totusi tot arunca gunoaie in apa,chiar daca le strica privirea. Acestia sunt oamenii nepasatori..



